Özel tasarlanmış kafes sistemlerden oluşturulan dikey bahçe sistemleri; ister konstrüksiyonun duvara direkt monte edilmesiyle; ister taşıyıcı ayaklarla oluşturulmuş bağımsız duvarlar halinde uygulanabilir. Ayrıca portatif sistem, pano bahçe ve modüler sistemler, mekânın özelliklerine ve bahçenin fonksiyonuna göre topraklı ya da topraksız (Hidroponik) olarak iki farklı yöntemle uygulanabilir.
–
Dikey bahçeler yağmur sularından gereken ölçüde faydalanamayacağından sulama bu sistemde önemli bir role sahiptir. Oluşturulan otomatik nemlendirme ve gübreleme sistemi dikey bahçenin sürdürülebilirliğini sağlar. Doğa dostu bu sistem kullanılan suyun drene olduktan sonra tekrar sisteme verilip kullanılmasına imkân vererek kaynak sarfiyatını azaltır.
Dikey bahçe sistemleri diğer bitkilendirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında bitkinin kök gelişiminin sınırlandırılmaması nedeniyle bitki değişimine ihtiyaç duymaz.
Hem iç hem de dış mekanlara uygulanan dikey bahçe sistemleri farklı bitki türlerinin kullanımına imkan verir.
Dikey bahçelere uygulanmış bitkilerin tüm ihtiyaçları, entegre edilmiş çeşitli sistemler ile sağlanır. Böylece bahçeniz sizin bakımınıza ihtiyaç duymadan yaşamını devam ettirebilir.
Dikey bahçe sistemlerinde uygulamadan sonra, uzman ekip tarafından yapılan periyodik bakım yeterli olacaktır.
Binaların yazın serin, kışın sıcak olmasını sağlar.
İç ve dış mekanlara canlılık, farklılık ve estetik katmasının yanında havanın temizlenmesine ve ısı dengesine katkı sağlaması, psikolojik olarak insan ruhunu yeşille beslemesi ve bu yolla stresi azaltması açısından bina dış yüzeyleri, iç mekanları, oteller, köprüler, geçitler, parklar vb. tüm yumuşak geçiş ihtiyacı hissedilen mekanlarda tercih edilmektedir.
Dikey bitkilendirme yapılacak alanın bulunduğu iklim, bakı ve ışık koşulları ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Yörenin iklimi, rakımı ve bitkilerin soğuğa dayanıklılığını gösteren zon değerlerine bakılarak bitki seçimi yapılmalıdır. Dikey bitkilendirmede yer alacak bitkilerin sıcaklık ve nem istekleri ile büyüme hızları birbirine yakın olmalıdır.